Castel Viu
Oamenii și Munca în Posmuș
2024
Un proiect interdisciplinar al Asociației Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul bistrițean realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat strategic cu UBB Cluj - Facultatea de Teatru și Film, cu susținerea Primăriei Șieu și a Școlii Gimnaziale Șieu, co-finanțat de AFCN.
Inițiativa CASTEL VIU este o intervenție culturală în comunitatea locală din Posmuș, care urmărește valorificarea infrastructurii și a potențialului cultural al castelului Teleki, din acest sat, situat în județul Bistrița-Năsăud. Multe clădiri de patrimoniu, recent restaurate de autorități cu mare cheltuială, devin repede spații fără viață, pe care comunitățile le percep ca pe ceva străin lor. Aceasta este o problemă pentru legitimitatea încercărilor viitoare de a salva patrimoniul și așa vitregit în mod excesiv. Proiectul CASTEL VIU încearcă să identifice bune practici, care să vină în întâmpinarea acestei probleme în satul Posmuș.
Aflat la doua ediție, sub conceptul CASTEL VIU, scopul proiectului este să dezvolte și să întărească legătura comunității locale cu noul spațiu muzeal. În 2024, tema centrală a proiectului este ”Oamenii și Munca în Posmuș”. Cercetarea din cadrul proiectului cultural CASTEL VIU, realizată în 2023, a pus în evidență faptul că legătura principală a comunității locale actuale cu ansamblul Castelului Teleki din Posmus - recent convertit în centru multicultural, este munca. Conexiunea adulților din Posmuș cu Castelul Teleki, este marcată prin munca agricolă desfășurată în trecut sau munca pentru întreținerea ansamblului de clădiri.
Diviziunile culturale dintr-o comunitate pot fi descifrate din perspectiva muncii. Esențială aici este dubla idee că munca este și produce și ea cultură; iar cultura este și presupune muncă. De asemenea, actul muncii devine din ce în ce mai narabil, generând noi forme de cunoaștere și cultură. Aceste intersecții între muncă și cultură într-un nou context rural (nou pentru că este repoziționat într-un câmp regional și global de forțe economice, politice, sociale etc.) pot fi studiate doar dinamic, ca și procese în plină desfășurare, cu instrumentele unei abordări interdisciplinare, alăturând sociologia, documentarea audio-video și dramaturgia contemporană. a explicat Oana Mateescu, coordonatoarea componentei de cercetare din cadrul proiectului.
Proiectul CASTEL VIU: Oamenii și munca în Posmuș se desfășoară în perioada iulie - noiembrie 2024 și mizează pe colaborarea și experiența a cinci actori: organizațiile neguvernamentale, mediul educațional gimnazial și universitar, mediul de afaceri local, comunitatea locală din Posmuș și autoritățile județene și locale.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
1 / Etapa de cercetare / recuperare (iulie) // Diviziuni ale muncii și culturii în trecut și prezent
cercetare multidisciplinară pe trei direcții: munca la Castel în trecut și în prezent, munca femeilor, ”arhive personale” în relație cu munca
2 / Etapa de intervenție în comunitate (iulie - august) // Noi în Posmuș, noi din Posmuș
ateliere de foto-film și dans pentru 30 de copii; intervenții în teren cu echipe interdisciplinare tinere, rezultante în noi texte dramatice, spectacole lectură în curțile localnicilor și instalații audio-vizuale la castel; organizarea unei serii de întâlniri cu profesioniști; tururi ghidate pentru 40 de localnici care nu au vizitat niciodată expozițiile spațiului muzeal; seară de muzică și dans cu bucate locale în curtea castelului; eveniment festiv de încheiere cu prezentarea rezultatelor atelierelor cu copiii, muzică și voie bună
3 / Etapa de prelucrare a materialelor documentare (august - septembrie)
elaborarea textelor dramaturgice care stau la baza realizării spectacolului lectură și producția spectacolului lectură itinerant, realizarea a două scurte documentare
4 / Eveniment festiv de încheiere (septembrie) // Castel deschis, comunitate vie
prezentarea spectacolului itinerant și a instalațiilor audio-vizuale, realizate în baza documentării din teren