top of page
logo ambu bn.jpg

despre noi

Petrus Italus Trust și
Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud

Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud (AMBN) este versiunea județeană a proiectului național Ambulanța pentru Monumente inițiat și condus de Asociația Monumentum din Sibiu. Lansat în 2016, acest proiect-umbrelă a pus în siguranță 15% din monumentele istorice din România prin intervenții de urgență executate de experți, studenți, voluntari și meșteri, cu susținerea comunităților și autorităților locale. Meritele sale au fost recunoscute cu Premiul Europa Nostra, cea mai prestigioasă distincție europeană pe tema protecției patrimoniului.

În Bistrița-Năsăud, AMBN este găzduit de Asociația Petrus Italus Trust -Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean, un grup de specialiști și voluntari pasionați de situația patrimoniului construit din această parte din Transilvania.

Sorin Județ_DSC0192.jpg

misiune

Suntem o alianță de specialiști și activiști care văd patrimoniul cultural ca o resursă colectivă ce are nevoie de protecție, valorizare, investiții în restaurări reflexive si integrare armonioasă în viața comunităților care l-au moștenit.

prima-poarta-Petrus-Italus-Trust_00.jpg

obiective

intervenții punctuale de salvare a clădirilor istorice în pericol grav de deteriorare | restaurarea micului patrimoniu (porți, uși și ferestre istorice) cu voluntari și donatori din comunitate | educarea publicului pe tema importanței culturale și economice a patrimoniului | protejarea patrimoniului de intervenții abuzive exercitate de actori din domeniul public și cel privat | crearea unei rețele de restauratori, meșteri tradiționali, arhitecți si specialiști în revitalizarea patrimoniului pentru a lansa și duce la capăt proiecte și a crea o bază de competențe relevante pentru acest domeniu

prima-poarta-Petrus-Italus-Trust_00.jpg

bottom of page