top of page
358696539_617218313844191_9217556149216424406_n.jpg

Castel viu

Artă și Comunitate la Posmuș

2023-2024

Este un proiect cultural inițiat de Asociația Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul Bistrițean, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, administratorul castelului, în parteneriat strategic cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) - Facultatea de Teatru și Film, cu susținerea Primăriei Șieu și a Școlii Gimnaziale Șieu.

Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. PNRR : FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNĂ ȘI REFORMATĂ! https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRROficial/

 

Prin acest proiect încurajăm implicarea localnicilor în activități cultural educative realizate în castelul recent reabilitat din satul Posmuș, comuna Șieu.

Prin platforma interdisciplinară și prin abordarea deschisă a proiectului, sperăm să se cristalizeze o perspectivă realistă și un răspuns la întrebarea de bază a demersului nostru: avem un castel restaurat aflat în proprietate publică, cum poate aceasta să devină parte a vieții comunităților rurale care îl înconjoară?

Să-i dăm castelului o comunitate, 
să aducem comunitatea mai aproape de castel...

Construit la mijlocul secolului al XVIII-lea, castelul Teleki din Posmuș este înconjurat de un domeniu cu arbori seculari, între care și un stejar de peste 500 de ani. Ansamblul se află pe lista monumentelor istorice și a fost redeschis publicului, după un amplu proces de reabilitare şi restaurare. Castelul este în proprietatea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, este administrat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Fiind o resursă de dezvoltare locală, cât și un spatiu cu mare potențial turistic, propunem ca ansamblul Castelului Teleki din Posmus să își găsească și ancorarea în nevoile culturale ale posmușenilor și șieuanilor. Printr-o abordare interdisciplinară, propunem ca acest loc să devină un reper pentru viața culturală a comunității, un spațiu de întâlnire și educație.

Activitățile proiectului sunt gratuite, sunt adresate tuturor locuitorilor din zonă și se desfășoară atât în spațiul muzeal, în parcul și împrejurimile castelului, cât și în alte locuri din sat. Activitățile includ: școală de vară, ateliere interactive, dezbateri publice, rezidențe, activități de pedagogie teatrală și dezvoltare de strategii educațional comunitare.

 

Proiectul cultural Castel Viu pune accentul pe triada cultură-educație-mediu și propune căutarea unui echilibru între dimensiunea turistică recent dobândită a monumentului istoric și nevoile culturale ale comunității locale. 

Acțiunile proiectului sunt concepute ca un proces de cunoaștere și înțelegere a nevoilor culturale ale locuitorilor din zonă, cu încurajarea formatorilor locali să genereze activități culturale și să integreze ansamblul muzeal în dinamica și interesele localnicilor.

Inițiat de Asociația Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul Bistrițean,  proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, administratorul castelului, în parteneriat strategic cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) - Facultatea de Teatru și Film,  Institutul Francez din România (Cluj-Napoca) și cu susținerea Primăriei Șieu și a Școlii Gimnaziale Șieu.

Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. PNRR : FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNĂ ȘI REFORMATĂ! https://mfe.gov.ro/pnrr/

https://www.facebook.com/PNRROficial/

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorului. Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

• numele proiectului de reformă/investiție: Castel Viu. Artă și Comunitate la Posmuș

• numele beneficiarului,: Asociația Petrus Italus Trust- Alianța pentru patrimoniul Bistrițean

• obiectivele proiectului,:

OG1: Creșterea accesului la cultură pentru locuitorii satului Posmuș prin organizarea de activități culturale (atât specifice, cât și multidisciplinare) cu și pentru comunitate la Castelul Teleki;

OG2: Cercetarea dinamicii locale și testarea aplicată a programului cultural propus, pentru dezvoltarea unei strategii culturale durabile relevante pentru actorii culturali locali (Castelul Teleki numărându-se printre aceștia);

OG3: Consolidarea raportului localnicilor față de Castelului Teleki, prin valorificarea infrastructurii, a biodiversității și a potențialului cultural și istoric al fostului domeniu Teleki;

• valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea : 242000 RON

• data începerii și finalizării proiectului: 31.03.2023-30.06.2024

• codul proiectului: 104

Activități

Iunie 2023-Decembrie 2023

CERCETARE

Cunoașterea comunității (poveşti de viaţă, biografii şi evenimente memorabile, relaţia castelului cu satul şi comunităţile locale, evoluţii arhitecturale şi funcţionale, etc) pe trei direcții de acțiune:

 • Istorie (micro și macro istorii ale locului)

 • Antropologie și sociologie

 • Mediu și biodiversitate

Iulie 2023

SCOALA DE VARĂ

 • Două ateliere de teatru pentru 30 copii din Posmuș (realizate de Sorana Eșeanu și Anda Drăgan).

 • Două ateliere de film pentru 30 de copii din Posmuș (coordonate de Daniel Iftene).  

 • Un atelier de teatru pentru 5 seniori din Posmuș (coordonat de Andreea Iacob).

 • Un laborator de dezvoltare de proiecte de educație culturală cu și pentru comunitatea locală. 

 • Întâlniri cu profesioniști în domenii relevante pentru tematica proiectului

 • Noi din Posmuș / Noi în Posmuș - seară de muzică și dans, un eveniment de întâlnire

 • Cinema / cineva la Castel - 3 proiecții de filme.

Aug 2023 - Dec 2024

Ian-Iunie 2024

REZIDENȚE ARTISTICE - Cristina David, Răzvan Anton, Alexandra Mereuți și Sebastian Danciu

“Interesele mele profesionale se canalizează în acest moment spre practici inter și transdisciplinare între artă și geografia umană. În Posmuș sunt interesată, atât la nivel vizual, cât și cartografic, de modul de ocupare a teritoriului, a  pășunilor din imediata apropiere a satului, cu aplecare spre consecințele ecologice rezultate din folosirea acestora.” a clarificat Cristina David. Artista va realiza un atelier adresat copiilor din școala Posmuș. Aceștia vor interveni pe cărți poștale imprimate cu un desen de contur a castelului Teleki și vor afla detalii despre serviciile poștale. În a doua parte a atelierului Cristina David va muta atenția pe sintagma "mediu înconjurător" și pe capcanele antropocentrismului. 


Răzvan Anton va lucra cu 2 artiști tineri, Alexandra Mereuți și Sebastian Danciu, împreună vor realiza un proiect intitulat Între istorie și memorie la Posmuș.  Miza intervenției lor artistice este legată de activarea memoriei. Și ei vor organiza un atelier pentru copiii din Posmuș. Scopul acestuia este de a aduce în discuție obiecte care aparțin familiilor din sat, care să fie aduse de copii la atelier și în jurul cărora să dezvolte, împreună cu artiștii, diverse practici grafice și fotografice.  “După vizita realizată în expozițiile de la castel, ne-am gândit că cel mai adecvat subiect în contextul proiectului este cel al memoriei. Expoziția centrală a castelului reia, în mod oarecum firesc, povestea familiei Teleki, care este cel mai bine cercetată și ilustrată de echipa de istorici. Ceea ce credem că lipsește totuși este povestea comunității sau comunităților din Posmuș, care apar pe diversele panouri ca informații statistice, număr de familii, etnie etc. Cu alte cuvinte, povestea acestor oameni lipsește. Suntem conștienți de faptul că grupa de vârstă este mică și caracterul atelierului va rămâne unul ludic. Planul nostru include folosirea unui copiator / imprimantă ca instrument de fotografiere, un aparat de fotografiat și hârtie fotografică alb-negru. În cadrul atelierului, ne propunem ilustrarea mai multor moduri de developare a imaginii în relație cu obiectul și felul în care poate fi citită această transformare. Nu în ultimul rând, ne interesează caracterul magic al apariției imaginii și felul în care putem împărtăși această experiență cu copiii prezenți la atelier.” a explicat Răzvan Anton.

ATELIERE DE PEDAGOGIE TEATRALĂ cu Iulia Ursa

Înainte de începerea școlii, în perioada 4-6 septembrie, cadrele didactice din Posmuș și Șieu sunt invitate să participe la un atelier de pedagogie teatrală, moderat de Iulia Ursa. Vor fi prezentate metode de educație prin teatru și vor fi oferite profesorilor resurse pentru integrarea acestui tip de lucru în predarea disciplinelor curriculare din ciclul primar de învățământ, dar și din cel gimnazial. 

EXOPOZIȚIA Împletit de timp: Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni,

a fost realizată de Asociația Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, va fi una permanentă în acest spațiu muzeal nou reconfigurat. Conceptul expoziției îi aparține arhitectei Lavinia Cociubei, consultanța artistică fiind oferită de Ivona Tătar-Vîstraș și Miki Braniște. La documentarea materialului expus au colaborat Ludvig Daniella și conf. univ. Cornel Ban. 

REALIZAREA VOLUMULUI COLECTIV, EXPOZIȚIA DE FOTOGRAFIE, EVENIMENTUL LANSARE, LA CASTEL

 • Editarea unei cărți care include articolele cercetătorilor, prezentarea activităților enumerate mai sus, istoria ansamblului arhitectonic și propuneri de acțiuni pentru  inserarea acestuia în circuitul cultural educațional, cât și în viața comunității locale.

 • Expoziția de fotografie a Patriciei Marina Toma. 

 • Evenimentul de lansare a volumului și vernisajul expoziției.

 • Facebook
 • LinkedIn
background castel viu nou copyright fara logo.jpg

bottom of page