top of page
358696539_617218313844191_9217556149216424406_n.jpg

Castel viu

Artă și Comunitate la Posmuș

2023-2024

Este un proiect cultural iniÈ›iat de AsociaÈ›ia Petrus Italus Trust - AlianÈ›a pentru patrimoniul BistriÈ›ean, realizat cu sprijinul Consiliului JudeÈ›ean BistriÈ›a-Năsăud È™i al Complexului Muzeal BistriÈ›a-Năsăud, administratorul castelului, în parteneriat strategic cu Universitatea BabeÈ™-Bolyai (UBB) - Facultatea de Teatru È™i Film, cu susÈ›inerea Primăriei Șieu È™i a Școlii Gimnaziale Șieu.

Proiect finanÈ›at în cadrul InvestiÈ›iei I5, C11 din Planul NaÈ›ional de Redresare È™i Reziliență. ConÈ›inutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziÈ›ia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. PNRR : FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNÄ‚ ȘI REFORMATÄ‚! https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRROficial/

 

Prin acest proiect încurajăm implicarea localnicilor în activități cultural educative realizate în castelul recent reabilitat din satul PosmuÈ™, comuna Șieu.

​

Prin platforma interdisciplinară È™i prin abordarea deschisă a proiectului, sperăm să se cristalizeze o perspectivă realistă È™i un răspuns la întrebarea de bază a demersului nostru: avem un castel restaurat aflat în proprietate publică, cum poate aceasta să devină parte a vieÈ›ii comunităților rurale care îl înconjoară?

Să-i dăm castelului o comunitate, 
să aducem comunitatea mai aproape de castel...

Construit la mijlocul secolului al XVIII-lea, castelul Teleki din PosmuÈ™ este înconjurat de un domeniu cu arbori seculari, între care È™i un stejar de peste 500 de ani. Ansamblul se află pe lista monumentelor istorice È™i a fost redeschis publicului, după un amplu proces de reabilitare ÅŸi restaurare. Castelul este în proprietatea Consiliului JudeÈ›ean BistriÈ›a-Năsăud, este administrat de Complexul Muzeal BistriÈ›a-Năsăud. Fiind o resursă de dezvoltare locală, cât È™i un spatiu cu mare potenÈ›ial turistic, propunem ca ansamblul Castelului Teleki din Posmus să îÈ™i găsească È™i ancorarea în nevoile culturale ale posmuÈ™enilor È™i È™ieuanilor. Printr-o abordare interdisciplinară, propunem ca acest loc să devină un reper pentru viaÈ›a culturală a comunității, un spaÈ›iu de întâlnire È™i educaÈ›ie.

​

Activitățile proiectului sunt gratuite, sunt adresate tuturor locuitorilor din zonă È™i se desfășoară atât în spaÈ›iul muzeal, în parcul È™i împrejurimile castelului, cât È™i în alte locuri din sat. Activitățile includ: È™coală de vară, ateliere interactive, dezbateri publice, rezidenÈ›e, activități de pedagogie teatrală È™i dezvoltare de strategii educaÈ›ional comunitare.

 

Proiectul cultural Castel Viu pune accentul pe triada cultură-educaÈ›ie-mediu È™i propune căutarea unui echilibru între dimensiunea turistică recent dobândită a monumentului istoric È™i nevoile culturale ale comunității locale. 

​

AcÈ›iunile proiectului sunt concepute ca un proces de cunoaÈ™tere È™i înÈ›elegere a nevoilor culturale ale locuitorilor din zonă, cu încurajarea formatorilor locali să genereze activități culturale È™i să integreze ansamblul muzeal în dinamica È™i interesele localnicilor.

​

IniÈ›iat de AsociaÈ›ia Petrus Italus Trust - AlianÈ›a pentru patrimoniul BistriÈ›ean,  proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului JudeÈ›ean BistriÈ›a-Năsăud È™i al Complexului Muzeal BistriÈ›a-Năsăud, administratorul castelului, în parteneriat strategic cu Universitatea BabeÈ™-Bolyai (UBB) - Facultatea de Teatru È™i Film,  Institutul Francez din România (Cluj-Napoca) È™i cu susÈ›inerea Primăriei Șieu È™i a Școlii Gimnaziale Șieu.

​

Proiect finanÈ›at în cadrul InvestiÈ›iei I5, C11 din Planul NaÈ›ional de Redresare È™i Reziliență. ConÈ›inutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziÈ›ia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. PNRR : FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNÄ‚ ȘI REFORMATÄ‚! https://mfe.gov.ro/pnrr/

https://www.facebook.com/PNRROficial/

​

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziÅ£ia finanÈ›atorului. FinanÈ›atorul nu este responsabil de conÈ›inutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

​

• numele proiectului de reformă/investiÈ›ie: Castel Viu. Artă È™i Comunitate la PosmuÈ™

• numele beneficiarului,: AsociaÈ›ia Petrus Italus Trust- AlianÈ›a pentru patrimoniul BistriÈ›ean

• obiectivele proiectului,:

OG1: CreÈ™terea accesului la cultură pentru locuitorii satului PosmuÈ™ prin organizarea de activități culturale (atât specifice, cât È™i multidisciplinare) cu È™i pentru comunitate la Castelul Teleki;

OG2: Cercetarea dinamicii locale È™i testarea aplicată a programului cultural propus, pentru dezvoltarea unei strategii culturale durabile relevante pentru actorii culturali locali (Castelul Teleki numărându-se printre aceÈ™tia);

OG3: Consolidarea raportului localnicilor față de Castelului Teleki, prin valorificarea infrastructurii, a biodiversității și a potențialului cultural și istoric al fostului domeniu Teleki;

• valoarea totală a proiectului, inclusiv finanÈ›area : 242000 RON

• data începerii È™i finalizării proiectului: 31.03.2023-30.06.2024

• codul proiectului: 104

Activități

Iunie 2023-Decembrie 2023

CERCETARE

Cunoașterea comunității (poveşti de viaţă, biografii şi evenimente memorabile, relaţia castelului cu satul şi comunităţile locale, evoluţii arhitecturale şi funcţionale, etc) pe trei direcții de acțiune:

  • Istorie (micro È™i macro istorii ale locului)

  • Antropologie È™i sociologie

  • Mediu È™i biodiversitate

Iulie 2023

SCOALA DE VARÄ‚

  • Două ateliere de teatru pentru 30 copii din PosmuÈ™ (realizate de Sorana EÈ™eanu È™i Anda Drăgan).

  • Două ateliere de film pentru 30 de copii din PosmuÈ™ (coordonate de Daniel Iftene).  

  • Un atelier de teatru pentru 5 seniori din PosmuÈ™ (coordonat de Andreea Iacob).

  • Un laborator de dezvoltare de proiecte de educaÈ›ie culturală cu È™i pentru comunitatea locală. 

  • Întâlniri cu profesioniÈ™ti în domenii relevante pentru tematica proiectului

  • Noi din PosmuÈ™ / Noi în PosmuÈ™ - seară de muzică È™i dans, un eveniment de întâlnire

  • Cinema / cineva la Castel - 3 proiecÈ›ii de filme.

​

​

Aug 2023 - Dec 2024

Ian-Iunie 2024

REZIDENȚE ARTISTICE - Cristina David, Răzvan Anton, Alexandra Mereuți și Sebastian Danciu

“Interesele mele profesionale se canalizează în acest moment spre practici inter È™i transdisciplinare între artă È™i geografia umană. În PosmuÈ™ sunt interesată, atât la nivel vizual, cât È™i cartografic, de modul de ocupare a teritoriului, a  pășunilor din imediata apropiere a satului, cu aplecare spre consecinÈ›ele ecologice rezultate din folosirea acestora.” a clarificat Cristina David. Artista va realiza un atelier adresat copiilor din È™coala PosmuÈ™. AceÈ™tia vor interveni pe cărÈ›i poÈ™tale imprimate cu un desen de contur a castelului Teleki È™i vor afla detalii despre serviciile poÈ™tale. În a doua parte a atelierului Cristina David va muta atenÈ›ia pe sintagma "mediu înconjurător" È™i pe capcanele antropocentrismului. 


Răzvan Anton va lucra cu 2 artiÈ™ti tineri, Alexandra MereuÈ›i È™i Sebastian Danciu, împreună vor realiza un proiect intitulat Între istorie È™i memorie la PosmuÈ™.  Miza intervenÈ›iei lor artistice este legată de activarea memoriei. Și ei vor organiza un atelier pentru copiii din PosmuÈ™. Scopul acestuia este de a aduce în discuÈ›ie obiecte care aparÈ›in familiilor din sat, care să fie aduse de copii la atelier È™i în jurul cărora să dezvolte, împreună cu artiÈ™tii, diverse practici grafice È™i fotografice.  “După vizita realizată în expoziÈ›iile de la castel, ne-am gândit că cel mai adecvat subiect în contextul proiectului este cel al memoriei. ExpoziÈ›ia centrală a castelului reia, în mod oarecum firesc, povestea familiei Teleki, care este cel mai bine cercetată È™i ilustrată de echipa de istorici. Ceea ce credem că lipseÈ™te totuÈ™i este povestea comunității sau comunităților din PosmuÈ™, care apar pe diversele panouri ca informaÈ›ii statistice, număr de familii, etnie etc. Cu alte cuvinte, povestea acestor oameni lipseÈ™te. Suntem conÈ™tienÈ›i de faptul că grupa de vârstă este mică È™i caracterul atelierului va rămâne unul ludic. Planul nostru include folosirea unui copiator / imprimantă ca instrument de fotografiere, un aparat de fotografiat È™i hârtie fotografică alb-negru. În cadrul atelierului, ne propunem ilustrarea mai multor moduri de developare a imaginii în relaÈ›ie cu obiectul È™i felul în care poate fi citită această transformare. Nu în ultimul rând, ne interesează caracterul magic al apariÈ›iei imaginii È™i felul în care putem împărtăși această experiență cu copiii prezenÈ›i la atelier.” a explicat Răzvan Anton.

​

ATELIERE DE PEDAGOGIE TEATRALÄ‚ cu Iulia Ursa

Înainte de începerea È™colii, în perioada 4-6 septembrie, cadrele didactice din PosmuÈ™ È™i Șieu sunt invitate să participe la un atelier de pedagogie teatrală, moderat de Iulia Ursa. Vor fi prezentate metode de educaÈ›ie prin teatru È™i vor fi oferite profesorilor resurse pentru integrarea acestui tip de lucru în predarea disciplinelor curriculare din ciclul primar de învățământ, dar È™i din cel gimnazial. 

EXOPOZIÈšIA Împletit de timp: PosmuÈ™/Paszmos/Paßbusch printre istorii È™i oameni,

a fost realizată de AsociaÈ›ia Petrus Italus Trust - AlianÈ›a pentru patrimoniul BistriÈ›ean în parteneriat cu Complexul Muzeal BistriÈ›a-Năsăud, va fi una permanentă în acest spaÈ›iu muzeal nou reconfigurat. Conceptul expoziÈ›iei îi aparÈ›ine arhitectei Lavinia Cociubei, consultanÈ›a artistică fiind oferită de Ivona Tătar-VîstraÈ™ È™i Miki BraniÈ™te. La documentarea materialului expus au colaborat Ludvig Daniella È™i conf. univ. Cornel Ban. 

​

REALIZAREA VOLUMULUI COLECTIV, EXPOZIÈšIA DE FOTOGRAFIE, EVENIMENTUL LANSARE, LA CASTEL

  • Editarea unei cărÈ›i care include articolele cercetătorilor, prezentarea activităților enumerate mai sus, istoria ansamblului arhitectonic È™i propuneri de acÈ›iuni pentru  inserarea acestuia în circuitul cultural educaÈ›ional, cât È™i în viaÈ›a comunității locale.

  • ExpoziÈ›ia de fotografie a Patriciei Marina Toma. 

  • Evenimentul de lansare a volumului È™i vernisajul expoziÈ›iei.

​

​

  • Facebook
  • LinkedIn
background castel viu nou copyright fara logo.jpg

​

bottom of page