top of page
afis afcn.jpg

Școala de vară
Castel viu: artă și comunitate la Posmuș

Castelul Teleki, din Posmuș, comuna  Șieu, Bistrița-Năsăud

24-30 iulie 2023

Programul

Toți localnicii din Posmuș, respectiv din comuna Șieu, alături de participanții la evenimente, cât și publicul larg, sunt așteptați să descopere magia castelului seara, când vor avea lor proiecții de filme (un film de animație, un documentar și o comedie). Filmele vor fi proiectate cu sprijinul Institutului Francez din România (Cluj-Napoca), respectiv al regizorului Dan Curean.

 

Joi este o seară specială - de la ora 20.30, toată lumea este așteptată la un eveniment cu muzică, dans și bucate locale, numit Noi din Posmuș, noi în Posmuș. Participanții se bucură de un moment artistic oferit de muzicianul satului, domnul Ban Kalman, împreuna cu Angel Urs & Călin Dumitrean. Sunt invitați și dansatorii Ansamblului Măgura Șieului. Surpriza evenimentului va fi degustarea prăjiturilor locale, preparate de gospodinele din Posmuș. 

 

O categorie aparte sunt activitățile dedicate exclusiv localnicilor: ateliere de teatru, film și dans pentru copiii și seniorii din Posmuș, care se vor desfășura dimineața, în fiecare zi a școlii de vară.  Atelierele de teatru și film sunt concepute pentru a le oferi copiilor din comunitatea Posmuș și Șieu o experiență versatilă, creativă și educativă prin intersecția dintre arte și joc. În timpul atelierului de film, copiii vor fi invitați să se joace cu imaginile fotografice și filmate și, cu ajutorul lor, să spună povești despre lumea care îi înconjoară. Atelierul de dans modern contribuie la dezvoltarea capacității de coordonare și relaționare. Atelierul pentru seniori este menit să creeze, împreună cu studenții implicați, o întoarcere în timp prin care vârstnicii satului vor explora istoriile locale, narându-și propria viață.

 

În ultima seară a săptămânii, pe 30 iulie, participanții și facilitatorii atelierelor vor prezenta publicului realizările lor, după cele 5 zile de activități, într-un eveniment deschis publicului.

 

În cadrul Școlii de vară vor avea loc prezentări și discuții cu profesioniști din domeniul culturii, educației, administrației publice și mediul de afaceri. Acestea sunt programate de la ora 15.00, în fiecare zi, începând cu ziua de marți.

 

Toate activitățile proiectului CASTEL VIU sunt gratuite și se desfășoară în spațiul muzeal, în parcul și împrejurimile castelului, precum și în alte locuri din sat.

0R6A2714.jpg

bottom of page