top of page

Expoziția
Împletit de timp:
PosmuÈ™/Paszmos/Paßbusch printre istorii È™i oameni

_DSC2981.jpg
_DSC3049.jpg

Un traseu de explorare a contextului istoric, social, cultural și economic

ExpoziÈ›ia are loc în Castelul Teleki, din PosmuÈ™, în judeÈ›ul BistriÈ›a Năsăud, a fost realizată de AsociaÈ›ia Petrus Italus Trust - AlianÈ›a pentru patrimoniul BistriÈ›ean în parteneriat cu Complexul Muzeal BistriÈ›a-Năsăud, va fi una permanentă în acest spaÈ›iu muzeal nou reconfigurat.

 

Pentru a propune un traseu de explorare a contextului istoric, social, cultural È™i economic în care s-a dezvoltat acest castel, obiect de patrimoniu, de-a lungul secolelor, expoziÈ›ia reconstituie istoria familiei care l-a construit, dar È™i a locului în care este amplasat, mai specific satul PosmuÈ™. Proiectul a fost conceput pe baza fotografiilor È™i documentelor de arhivă ale familiei Teleki, aflate în colecÈ›ia privată a dnei Ludvig Daniella È™i a desenelor lui Teleki ErnÅ‘ păstrate în colecÈ›ia Muzeului de Arte Frumoase - Galeria NaÈ›ională Maghiară din Budapesta, reproducerile desenelor fiind aduse pentru prima dată într-o expoziÈ›ie în Transilvania. Prezentarea unor detalii ce È›in de istoria economico-socială a satului PosmuÈ™, realizată de conf. univ. dr. Cornel Ban la Copenhagen Business School, invită vizitatorii la o lectură a destinului familiei nobiliare, È™i implicit al Castelului Teleki, în paralel cu transformarea satului È™i a comunității locale, pentru a urmări specificul intercultural al acestui loc.

Conceptul expoziÈ›iei îi aparÈ›ine arhitectei Lavinia Cociubei, consultanÈ›a artistică fiind oferită de Ivona Tătar-VîstraÈ™ È™i Miki BraniÈ™te. La documentarea materialului expus au colaborat Ludvig Daniella È™i conf. univ. Cornel Ban. ConÈ›inutul fotografic se bazează pe imagini oferite de Ludvig Daniella din arhiva personală, Muzeul de Arte Frumoase – Galeria NaÅ£ională Maghiară È™i Academia Maghiară de ȘtiinÈ›e - Departamentul de manuscrise È™i cărÈ›i rare.

​

“Pornind de la premisa că noi, generaÈ›iile de azi, suntem moÈ™tenitorii patrimoniului cultural pe care îl reprezintă acest castel, este just să ne dorim să înÈ›elegem mai profund istoria acestui loc. AÈ™adar, ce am moÈ™tenit noi, mai exact? Această expoziÈ›ie îÈ™i propune să răspundă acestei întrebări privind în ansamblu istoria locală, dar nu izolat, ci situând-o în contextul transilvănean, în contextul relaÈ›iilor interetnice specifice zonei. Am privit acest loc ca o împletire de destine È™i vieÈ›i din care a rezultat identitatea profund interculturală a locului. Abordarea noastră valorizează în mod egal modul în care vieÈ›ile aristocraÈ›iei maghiare s-au împletit cu vieÈ›ile sătenilor români, saÈ™i È™i rromi din secolul al XII-lea până azi. Am încercat să punem în dialog istoria politică È™i economică a satului PosmuÈ™ cu istoria documentată a familiei nobiliare Teleki. Considerăm că valoarea acestui loc a fost infuzată, de-a lungul secolelor, de oamenii care au locuit, muncit, suferit, trăit È™i creat în acest loc, indiferent de statutul È™i pătura socială din care proveneau.” clarifică Lavinia Cociubei demersul curatorial.

​

bottom of page