top of page

Expoziția
Împletit de timp:
Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni

_DSC2981.jpg
_DSC3049.jpg

Un traseu de explorare a contextului istoric, social, cultural și economic

Expoziția are loc în Castelul Teleki, din Posmuș, în județul Bistrița Năsăud, a fost realizată de Asociația Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, va fi una permanentă în acest spațiu muzeal nou reconfigurat.

 

Pentru a propune un traseu de explorare a contextului istoric, social, cultural și economic în care s-a dezvoltat acest castel, obiect de patrimoniu, de-a lungul secolelor, expoziția reconstituie istoria familiei care l-a construit, dar și a locului în care este amplasat, mai specific satul Posmuș. Proiectul a fost conceput pe baza fotografiilor și documentelor de arhivă ale familiei Teleki, aflate în colecția privată a dnei Ludvig Daniella și a desenelor lui Teleki Ernő păstrate în colecția Muzeului de Arte Frumoase - Galeria Națională Maghiară din Budapesta, reproducerile desenelor fiind aduse pentru prima dată într-o expoziție în Transilvania. Prezentarea unor detalii ce țin de istoria economico-socială a satului Posmuș, realizată de conf. univ. dr. Cornel Ban la Copenhagen Business School, invită vizitatorii la o lectură a destinului familiei nobiliare, și implicit al Castelului Teleki, în paralel cu transformarea satului și a comunității locale, pentru a urmări specificul intercultural al acestui loc.

Conceptul expoziției îi aparține arhitectei Lavinia Cociubei, consultanța artistică fiind oferită de Ivona Tătar-Vîstraș și Miki Braniște. La documentarea materialului expus au colaborat Ludvig Daniella și conf. univ. Cornel Ban. Conținutul fotografic se bazează pe imagini oferite de Ludvig Daniella din arhiva personală, Muzeul de Arte Frumoase – Galeria Naţională Maghiară și Academia Maghiară de Științe - Departamentul de manuscrise și cărți rare.

“Pornind de la premisa că noi, generațiile de azi, suntem moștenitorii patrimoniului cultural pe care îl reprezintă acest castel, este just să ne dorim să înțelegem mai profund istoria acestui loc. Așadar, ce am moștenit noi, mai exact? Această expoziție își propune să răspundă acestei întrebări privind în ansamblu istoria locală, dar nu izolat, ci situând-o în contextul transilvănean, în contextul relațiilor interetnice specifice zonei. Am privit acest loc ca o împletire de destine și vieți din care a rezultat identitatea profund interculturală a locului. Abordarea noastră valorizează în mod egal modul în care viețile aristocrației maghiare s-au împletit cu viețile sătenilor români, sași și rromi din secolul al XII-lea până azi. Am încercat să punem în dialog istoria politică și economică a satului Posmuș cu istoria documentată a familiei nobiliare Teleki. Considerăm că valoarea acestui loc a fost infuzată, de-a lungul secolelor, de oamenii care au locuit, muncit, suferit, trăit și creat în acest loc, indiferent de statutul și pătura socială din care proveneau.” clarifică Lavinia Cociubei demersul curatorial.

bottom of page